Jaan Siilak nimetati Eesti Tantsuspordi Liidu auliikmeks

18
Jun
2014

17. juunil 2014 toimunud Eesti Tantsuspordi Liidu korralisel üldkoosolekul otsustati presidendi Jaan Tootsi ettepanekul nimetada esimesteks auliikmeteks kolm kauaaegset Eesti tunnustatud tantsuõpetajat: Aavo Lossmann, Ants Tael ning Jaan Siilak.

Siinkohal oleks sobilik tsiteerida 5. juuni 2002. aasta Tartu Postimeest: Sulnis inglise valss kõlab Pushkini gümnaasiumi saalis, kus Jaan Siilak on alustanud järjekordset treeningut. Samm, tõus, kannapööre – stopp! Paarid tarduvad, kingakontsad õhus. Laskuvad, kui antakse luba. Siilaku kõmisev hääl pillab tõdesid füüsikast ja anatoomiast ning kilde ajutegevuse seotusest tantsulise liikumisega. Karm värk, kuid just nii õpitakse tantsukergust ja -kindlust, tehakse tööd, et saavutada swing, hoog. See, mis lummab tantsuvõistlustel ja peibutab üha uusi algajaid parketile. «Samm tuleb luua! Luua lennukuse tunne, mitte lihtsalt astuda,» manitseb Siilak ja asub metoodika juurde, kuidas selleni jõuda. Ent ainuüksi tehnika pole veel tants, tants käib Siilaku sõnul ainult läbi tunnetuse. Siit algab see miski, mida ei saa mõõta ega kaaluda, aga mille kohtunik Siilak on sadadel suurvõistlustel ära tundnud. «Aura. Sarm. Sära,» sõnastab ta sõnastamatut ja küsib: «Mis on armastus või mis on rõõm? Igaüks tunneb isemoodi.»

Meil on siiralt hea meel, et Tantsuklubi Stiil peatreeneri panust Eesti tantsu on tunnustatud ja hinnatud!