Kuremaa tantsulaager ajalehes

09
Jul
2009

9. juuli ajalehes “Vooremaa” kirjutab Riina Mägi tantsuklubi Stiil tantsulaste suvelaagrist Kuremaal.

Jaanipäevaeelsel nädalavahetusel olid Kuremaal treeninglaagris tantsuklubi Stiil Tartus ja Jõgeval harjutavad kuue- kuni kümneaastased tantsijad. Kuue treeneri käe all õppis uusi tantsufiguure 45 last.

Osa laagris olnutest on tantsinud ühe, osa kaks aastat.

„Kui need lapsed tantsu juurde kauemaks jäävad, saavad treeninglaagrid nende suvede lahutamatuks koostisosaks. Praegu oli neil just paras aeg selle nähtusega esimest tutvust teha,“ ütles Stiili Jõgeva filiaali treener Silver Hannus.

Kolmepäevases laagris laoti põhja uuele tantsuhooajale ehk õpiti intensiivselt uusi tantsufiguure. Enamik laagrilistest hakkab ju tuleval hooajal kaasa lööma üle-eestilistel võistlustel (mõnel paaril oli selliste võistluste kogemus, tõsi küll, juba olemas) ning see eeldab senisest nõudlikumaid tantsukavu.

Noorte tantsijate päevakava oli päris tihe: äratus oli juba hommikul kell 8, järgnesid hommikujooks ja võimlemine ning hommikusöök. Ning enne esimest, kahetunnist tantsutrenni tehti veel toadki korda. Pärast trenni ja lõunasööki peeti vaikset tundi, mil kõik pidid oma voodites püsima — kas magades või lihtsalt vagusi lesides. Kui esimesel päeval kõik vaikse tunni pidamise kohustust veel väga tõsiselt ei võtnud, siis teisel päeval, kui karistus-kätekõverduste, -kükkide ja -jooksuringide tegemise kogemus käes, oli tõepoolest vaikus majas. Puhkus kulus lastele aga marjaks ära, sest õhtupoolikul ootas neid ees veel poolteist tundi tantsutrenni ja poolteist tundi üldkehalist ettevalmistust vabas õhus. Millele esimesel õhtul järgnes tantsuvõistluste videode vaatamine, teisel õhtul aga disko.

Harjutusi iseseisvaks eluks

Viimase päeva õhtusesse trenni olid kutsutud ka lapsevanemad, kes võisid siis oma silmaga näha, mida lapsed laagris õppinud on. Treenerid Laura Kask, Hardi Rikand (nemad treenivad Tartu lapsi), Pihel Kutsar, Reet Kurvits, Oliver Hannus ja Silver Hannus (nemad treenivad Jõgeva lapsi) arvasid enne viimast trenni igatahes, et napile ajale vaatamata andis laager parema tulemuse kui loota osati.

„Paljud said siin ka esimese iseseisvuskogemuse: nii mõnigi laps oli esimest korda nii pikalt kodust ja vanematest eemal,“ ütles Silver Hannus. „Aga lapsed olid tublid ja leidlikud ning said iseendaga hästi hakkama. Rõõmu sõpradega koos olemisest ja uutest tutvustest oli tunduvalt rohkem kui emme-igatsust. Ning otsest kasvatustööd oli üsna vähe teha vaja. Ka tervis pidas lastel hästi vastu: haigeks keegi ei jäänud ja vigastusi ka polnud.“

Senini on tantsuklubi Stiil noorte treeninglaagreid korraldatud enamasti Räpinas. Kuremaa võimalusi prooviti esimest korda ja jäädi nendega väga rahule.

„Spordihoone saal on väga kena ja mahutas kõik meie laagrilised ära. Tantsukingades seal trenni teha küll ei saa, ent nii väikeste tantsijate puhul ajavad ka võimlemissussid asja ära,“ ütles Silver Hannus.

Veemõnusid lapsed Kuremaal küll veel nautida ei saanud, sest järv alles hakkas soojaks minema. Viimasel päeval varbad siiski vette kasteti.

Talvel tahavad Stiili treenerid Kuremaale laagrisse tuua natuke vanemad tantsijad: siis saab seal ju suusatada-kelgutada ja ujulagi töötab.

Tantsusaate tuules

Tantsuklubi Stiil treeningurühmad tegutsevad peale Tartu ja Jõgeva ka Räpinas ja Kohtla-Järvel ning ühtekokku tantsib neis umbes 250 last. Silver Hannuse sõnul on võistlustantsu vastu huvi praegu üsna suur.

„Kui möödunud sügisel uusi huvilisi tantsima kutsusime, polnud me sugugi kindlad, et neid ka tuleb. Aga tuli 40 last ja 30 neist on trennis käima jäänud,“ ütles Silver Hannus. „Osalt võib siin näha populaarse telesaate „Tantsud tähtedega“ mõju, ent küllap saavad vanemad ka aru, et tantsutrennis käies õpib laps iseseisvalt mõtlema ja mingile kindlale tegevusele keskenduma ning omandab hea rühi ja viisakusreeglid.“

Vanemate toetuseta ei saaks ju tegelikult ükski laps tantsida. Treeninglaagrigi maksid ju lapsevanemad enamjaolt omast taskust kinni. Omalt poolt toetas laagrit ka tantsuklubi Stiil.

Küsimusele, kas lapsevanemad on tantsu alal ka piisavalt asjatundlikud, vastas Silver Hannus muiates, et mõnikord peavad nad end liigagi asjatundjateks.

„Tegelikult peaksime hakkama ka vanematele tantsukursusi korraldama — selleks, et nad oma naha peal tunneksid, kui keeruline on tantsus mingite tulemusteni jõuda ega hakkaks lastelt võimatut ootama,“ ütles Silver Hannus. „Ka võistluste küsimuses on vaja treenerite ja lapsevanemate head koostööd. Iga kord ei ole sugugi hea lapsega kohe võistlustele tormata, vaid tuleb talle aega anda sportlaseks kasvada.“

Jõgeva publik saab Stiili noorte suvises treeninglaagris tehtud töö tulemusi näha detsembris, mil siinses kultuurikeskuses toimub järjekordne üle-eestiline Jõuluvana tantsuturniir.